Mijn huis in Ipauratu

Wij zijn erg verrast en blij dat de feestcommissie onze stichting, ‘Mijn Huis in Ipauratu’ heeft uitgekozen als goed doel, ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van Badmintonvereniging Honselersdijk. Daarom willen wij ons graag even voorstellen en onze stichting onder de aandacht brengen.

EEmhii

Wij zijn: Everien en Eelco Hamelink.

Voor de meeste van jullie geen onbekenden. Eelco is al vele jaren lid, speelt in team 2 en is bestuurslid bij jullie badmintonclub. Everien speelt ook al jaren badminton en wordt wel eens gestrikt om in te vallen in datzelfde team 2.

Naast de badminton sport en de dagelijkse druktes met ons eigen bedrijf, zetten we ons in voor kansarme kinderen in Colombia. Hierover willen we graag wat meer vertellen.

De stichting ‘Mijn Huis in Ipauratu’ (in het Spaans:’Mi Casa en Ipauratu’) is ontstaan op het moment dat de Nederlandse Inten en Colombiaan Jeovanny in 2002 in Colombia in Paluato gingen wonen, een klein dorp in het noorden van Colombia.

De armoede daar trok hen zo aan dat zij kleine hulpacties zijn gaan opzetten om de bewoners te helpen. Hoewel deze acties zeker hebben bijgedragen aan het verbeteren van de leefomstandigheden, bleek de behoefte aan hulp groter dan zij op dat moment konden bieden. Daarom is in 2009 de stichting officieel opgericht, met een Colombiaanse en een Nederlandse tak.

Mi Casa en Ipauratu heeft zijn naam te danken aan de vroegere nederzetting Ipauratu (nu Paluato). Ipauratu betekent, in de taal van de originele bewoners: ‘steen in de bergen’.

Oorspronkelijk was het doel om de kinderen uit het dorp te ondersteunen door middel van onderwijs en dagopvang. Mede door de verbetering van het reguliere onderwijs in de streek is een paar jaar geleden besloten te focussen op de opvang en ondersteuning van gehandicapte kinderen in het dorp en de omgeving.

Zoals we al verteld hebben is het daar een erg arme streek en gehandicapte kinderen hebben geen enkele mogelijkheid voor opvang en/of onderwijs. Als je geestelijk of lichamelijk gehandicapt bent in Colombia kun je niet naar school, heb je geen enkele kans op een baan en ben je veroordeeld tot de bedelstaf.

Stichting Ipauratu bied een dagopvang voor verstandelijk gehandicapten kinderen van 4-18 jaar. Ipauratu heeft een eigen terrein en een overdekte opvang. Op het eigen terrein is er ook nog een activiteit met de naam ‘Club D’Mentes’ Een groep jongeren uit het nabijgelegen dorp komt een aantal keren per week op bezoek. Ze krijgen dan Engelse les, workshops in persoonlijke ontwikkeling en voorlichting over o.a. seks en drugs.

In Galapa, zo’n 5 km van Paluato is een opvang tehuis voor dakloze ouderen. Onze stichting brengt hen regelmatig een bezoek en probeert door activiteiten met spelletjes en muziek deze oudjes een beetje een ‘zonnetje’ in huis te bieden.

In de regio wonen ook kinderen met een zware handicap. Hierdoor is een bezoek aan de stichting niet mogelijk is. Deze kinderen worden thuis bezocht en voorzien van luiers, voedingsmiddelen en medicatie.

Dat is alles bij elkaar nogal wat en zoals jullie zullen begrijpen kunnen Inten en Jeovanny dat in Colombia allemaal niet alleen aan.

Op het eigen terrein is juf Lilly dagelijks aanwezige voor de begeleiding van de kinderen en zorgt Astrid voor de inwendige mens. Lilly en Astrid wonen in de regio en mede door de stichting hebben deze dames dus een baan. Daarnaast krijgen we in Paluato regelmatig vrijwilligers op bezoek die voor een aantal weken of maanden helpen met de activiteiten.

Nu vragen jullie je misschien af hoe wij als Honselersdijkers in contact zijn gekomen met deze stichting in Colombia.

Everien is in 2012 in contact gekomen met deze stichting omdat ze graag vrijwilligers werk wilde gaan doen in Zuid Amerika. Daar is ze dat jaar ook voor 2 maanden zelf actief geweest met een vervolg in 2013. Om de Nederlandse tak van de stichting nieuw leven in te blazen is ze in dat jaar voorzitter geworden.

Eelco is zelf ook bestuurslid en samen zijn wij vorig jaar april in Colombia geweest en hebben we gezien wat een mooi werk daar wordt gedaan en hoe hard dat nodig is.

Ook met ons bedrijf ondersteunen wij de kinderen in Colombia en gebruiken ons netwerk voor het benaderen van sponsors. Maar sponsors werven is vandaag de dag niet eenvoudig en daarom is de steun van Badmintonvereniging Honselersdijk van harte welkom.

hii

Hopelijk zijn jullie enthousiast geworden door ons verhaal en wil je meer weten over de activiteiten. Kijk dan even op onze website: www.ipauratu.org

Hebben jullie vragen over onze activiteiten en ervaringen, dan willen we die graag beantwoorden. Is er belangstelling voor sponsoring, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groeten, Everien en Eelco Hamelink

mhii